12

Armatele europene, mai bine integrate în NATO și mai bine pregătite

să răspundă împreună provocărilor. Susținem Ucraina, ne apărăm pe noi.

Apărarea este un domeniu în care suveranitatea națională rămâne definitorie pentru statele membre UE. Contextul geopolitic, sfârșitul perioadei de pace în Europa odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, trebuie să primească un răspuns coordonat din partea statelor UE. Războiul este o realitate palpabilă la granițele UE, iar Rusia dorește să o aducă în casele noastre.

Majoritatea statelor Uniunii Europene se bazează pe NATO atunci când vine vorba de apărare.

Discuțiile privind politica de apărare comună a UE sau Armata UE au căpătat un nou momentum.

În contextul actual, singura opțiune valabilă pentru a garanta securitate statelor UE este NATO, cu pilonii săi Statele Unite și Marea Britanie. Pentru România, parteneriatul Strategic cu SUA este esențial.

În interiorul NATO, statele membre UE, împreună cu statele membre UE care nu sunt parte NATO, trebuie să gândească un sistem de cooperare și coordonare care să întărească capacitatea europeană de apărare.

De asemenea, pentru statele UE este mai eficient și util să realizeze anumite cheltuieli la nivel european şi să punem în comun anumite resurse, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea și modernizarea industriei de apărare la nivelul cerințelor impuse de realitățile strategice și militare actuale.

  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor milita pentru o strategie de cooperare și pregătire militară comună, de cooperare în privința achizițiilor și producției, în interiorul NATO, dar și la nivel european, cu participarea statelor nemembre NATO. La nivel național, Dreapta Unită va urmări ca investițiile în apărare și în dotarea Armatei Române să urmărească și să respecte cerințele și standardele NATO.


O Uniune Europeană puternică reprezintă garanția supraviețuirii proiectului național românesc


Pentru a ne apăra spațiul de libertate, democrație și prosperitate din care facem parte, într-un moment istoric favorabil cum nu am mai întâlnit în istorie, trebuie să fim solidari în fața agresiunii forțelor întunecate de la est. Pentru România, susținerea fermă a Ucrainei în fața agresiunii ruse este o îndatorire patriotică. Dacă Ucraina pierde războiul, dacă Ucraina pică, următoarea este Republica Moldova. Putin a amenințat cu asta, explicit, Chișinăul. Putin a cerut în mod oficial, înainte de invadarea Ucrainei, evacuarea NATO din Europa de Est. Deci, după Moldova, urmează România.

  • O vom spune răspicat, atât la București, cât și la Bruxelles, să facem mesajul auzit de toate capitalele UE: Războiul din Ucraina este un război de supraviețuire pentru Republica Moldova. Si unul vital pentru România, care riscă să fie următoarea în linie pentru agresiunea rusească. Doar Uniunea Europeană poate opri invazia rusească, așa cum Uniunea Europeană a arătat că poate să reziste și agresiunii economice a lui Putin.
  • Vom susține acordarea unui sprijin coordonat sporit Ucrainei, până la finalul conflictului cu Rusia, și sprijin pentru reconstrucția țării și integrarea sa în UE.
  • Sprijinirea Ucrainei în acest conflict care amenință direct chiar libertățile și valorile europene trebuie să se facă pe mai multe planuri, mai ales că România poate juca un rol-cheie în viitoarea dezvoltare economică a celui mai mare vecin al nostru. Pentru România trebuie să devină o prioritate dezvoltarea portului Constanța, inclusiv cu bani europeni. Ajutăm și Ucraina economic, ne și creștem capabilitățile și importanța la Marea Neagră, zonă de importanță strategică și pentru NATO.