1

România, cu adevărat în Schengen.

Integrarea reală în Spațiul Schengen reprezintă prioritatea imediată pe termen scurt și mediu a României în Uniunea Europeană.

Guvernarea PSD-PNL a obținut un eșec pe tema Schengen: nu vom fi cu adevărat parte a zonei Schengen decât atunci când vom intra și cu frontierele terestre. Exporturile și circulația românilor se întâmplă covârșitor prin frontierele terestre, acest lucru făcându-se cu costuri suplimentare imense și cu pierdere de competitivitate pentru firmele românești. Numai transportatorii au estimat pierderile la aproximativ 2 miliarde de euro pe an, ceea ce reprezintă între 18-22% din cifra de afaceri a firmelor din domeniu.

Toate acestea pe lângă orele din viață pierdute de șoferii care stau la cozi în vamă și de românii care lucrează în străinătate și se întorc acasă în concedii sau de sărbători. Pierderile economice și sociale ale rămânerii de facto în afara Schengen sunt majore. Klaus Iohannis și coaliția stagnării au eșuat și aici.

  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor continua să sprijine de la Bruxelles aderarea României la Schengen, dar este nevoie de un efort concertat cu un guvern profesionist la București.
  • Vom întreține contacte cu președințiile Consiliului UE, dar şi cu partidele şi liderii guvernamentali din țările care se opun aderării României la Schengen. Vom comunica direct cu cetățenii țărilor respective despre drepturile României și avantajele comune ale apartenenței României la Schengen.
  • Vom promova insistent și regulat pe toate canalele disponibile, ședințe de plen, vizite oficiale, conferințe, presă europeană, rapoarte reale ce arată atât situația la zi, cât și efectele neapartenenței României la zona Schengen.

Românii, fie că vin acasă din străinătate să-și viziteze părinții, fie că merg să viziteze Europa ca turiști, trebuie să aibă libertate totală de circulație dintr-o țară membră a UE în alta, fără sa stea la cozi la vamă.

2
Un trai european pentru români.
Stabilitate economică prin trecerea la Euro, prosperitate prin industrializare, comerț și inovare.