6

Fonduri UE pentru modernizarea României,

cheltuite mai eficient și cu impact mai mare.

PNRR si bugetul de coeziune 2021/2027 reprezintă ultimele mari trenuri de finanțare a modernizării României prin fonduri UE. Mecanismul de Redresare și Reziliență, prin care este finanțat PNRR, este un program care nu se repetă, iar fondurile de coeziune nu vor mai arăta pentru România la fel ca până acum.

Pentru că România se dezvoltă din ce în ce mai mult și reduce decalajele față de statele din vest, net contributorii la bugetul UE, cumulat cu posibilitatea extinderii apropiate cu noi state membre, va face să devină ce în ce mai greu să obținem finanțări la același nivel cu cel actual.

  • La Bruxelles ne vom lupta să menținem suficiente fonduri pentru dezvoltarea României și după 2027, dar nu vom putea fi credibili și nu vom face acest lucru dacă nu vom demonstra că putem și știm să folosim eficient banii europeni în țară. Pe fondurile de coeziune vom cere de la Bruxelles simplificare, debirocratizare și mai mult sprijin din partea autorităților de la București, mai ales pentru beneficiarii din mediul privat, motorul oricărei economii sănătoase.

Trebuie să ne pregătim din timp pentru următoarea generație de fonduri europene, care vor acorda cel mai probabil o pondere mult mai mare proiectelor de mediu și celor de digitalizare/cercetare. România trebuie să aibă de acum o strategie de încurajare a parteneriatelor de tip public-privat și inter-frontaliere.

  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor prelua inițiativa și își vor asuma rolul de intermediari între viitorii beneficiari și decidenții de la Bruxelles. Este absolut necesar să ne pregătim pentru viitoarea generație de fonduri europene și România nu-și mai permite o nouă generație de politicieni care sunt luați prin surprindere de schimbările pregătite la nivelul UE.
  • Principiul “fondurile europene sunt pentru cetățeni, nu pentru politicieni”. Europarlamentarii Dreapta Unită vor propune Comisiei Europene ca banii pe care România, prin guvernele sale incompetente PSD-PNL, nu îi cheltuie și nu reușește să îi folosească pentru proiecte să rămână alocați tot României pentru alte proiecte, cu o implicare și decizie mai mare a societății civile și a organismelor locale și regionale în gestionarea fondurilor.
  • Recunoscând rolul enorm al autorităților locale, județene și regionale în dezvoltarea și europenizarea României, europarlamentarii Dreapta Unită vor include în viitoarele regulamente ale fondurilor europene mai multe oportunități de accesare directă la nivelul Uniunii a fondurilor europene. În același timp vom milita pentru un rol crescut al Comitetului Regiunilor în consultările și deciziile privind regulamentele europene și folosirea banilor europeni. De asemenea, ne vom asigura că actualele fonduri europene pot fi folosite mai flexibil în situații de criză de către autoritățile naționale.

Ne vom asigura că românii vor putea beneficia în continuare de finanțări europene.

Proiectele europene trebuie să continue în România!

7
Agricultură și clasa de mijloc din rural
- aducem finanțarea pentru fermele de familie la nivel european.