3

Lupta nu s-a încheiat.

Reforma statului și anticorupția vor continua.

Corupția rămâne o uriașă problemă pentru România. De aceea nu avem autostrăzi, de aceea ne îmbolnăvim în spitale, de aceea nu avem școli, dar ei se îmbogățesc. Devine tot mai clar că după încetarea monitorizării prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), se manifestă fenomenul “ne-am văzut cu sacii în căruță”.

Nu numai că DNA, DIICOT, ANI nu mai funcționează la nivelul la care au funcționat atunci când au fost create pentru aderarea la UE, ci au început să fie contraproductive în efortul anticorupție pentru că ne lovim de aplicarea selectivă a legii. Mecanismele anticorupție create la cererea UE au fost deturnate de statul securistic al lui Iohannis și Ciolacu spre aplicarea arbitrară a legii și spre abuz, adică contrar valorilor europene. România riscă să fie aruncată de Iohannis și Ciolacu în categoria Ungaria, între statele ”infractor”.

  • Raportul de țară pe Stat de drept, la crearea căruia europarlamentarii noștri au avut o contribuție importantă, trebuie să se concentreze pe menținerea luptei cu corupția în România. Europarlamentarii Dreapta Unită vor face demersuri constante la nivelul Comisiei Europene pe această temă. Avem nevoie în continuare să menținem acest subiect pe agenda publică, lupta cu corupția nu se încheie odată cu semnarea unui document.
  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor susține în continuare instituția Procurorului Public European, prin consolidarea bugetului și resurselor tehnice și umane de care acesta dispune la nivel european. Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi și-a dovedit valoarea adăugată la nivel european și contribuie la o mai mare credibilitate a UE în raport cu cetățenii.
  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor participa activ la redefinirea cadrului legislativ al UE privind combaterea corupției, o prioritate pe agenda UE, în special în ceea ce privește infracțiunile complexe de corupție și extinderea termenului de prescripție pentru urmărirea penală a corupților în instanțe.

Românii s-au săturat să vadă cum politicieni corupți le fură banii cu sacoșa. Vom elimina orice influențe ale politicului în sistemul de justiție, iar cei care fură România vor fi pedepsiți.

Corupția poate fi învinsă, nu renunțăm!

4
Democrație, drepturi fundamentale și stat de drept
- apărăm Uniunea împotriva derapajelor iliberale chiar la noi acasă.