9

Ne asumăm rolul de țară mare

- contribuția României la reforma UE.

Contextul geopolitic, extinderea Uniunii, reașezarea economiei mondiale, toate acestea exercită o presiune tot mai mare pentru o reformă instituțională a UE. Uniunea Europeană pur și simplu trebuie să devină mai eficientă și mai coerentă în luarea deciziilor.

România, a șasea țară ca mărime din UE din punct de vedere al populației, trebuie să-și asume un rol mult mai important în această reformă și să renunțe la “sfiala” de care a dat dovadă în cei 17 ani de la aderare.

Subiectul principal al reformei UE o reprezintă simplificarea procesului de luare a deciziilor prin renunțarea la unanimitate/drept de veto, cu excepția extinderii și a politicii externe și de securitate, și trecerea la votul majoritar calificat (VMC). În anumite domenii alese de guvernele naționale propunem introducerea unui veto moderat - un stat membru se va putea opune unei decizii doar atunci când obține susținerea a cel puțin unui alt stat membru.

Exemplul aderării României și Bulgariei la Schengen arată modul în care guvernele antieuropene pot lua ostatică Uniunea prin dreptul de veto.

VMC implică două condiții pentru luarea unei decizii: susținere din partea majorității statelor membre (55%) și întrunirea a 65% din populația UE. În acest context, România este avantajată de faptul că reprezintă aproape 5% din populația UE.

În același timp, europarlamentarii Dreapta Unită vor milita inclusiv pentru o reformă a funcționării instituțiilor europene, inclusiv a Comisiei.

Avem nevoie de mai multă transparență, de o cheltuire mai eficientă a banilor europeni la Bruxelles și de mult mai puțină birocrație în funcționarea instituțiilor europene pentru a crește încrederea cetățenilor europeni în UE.

  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor milita pentru mai multe poziții de prim rang în UE ocupate de reprezentanți din Europa de Est și în special din România. Avem, în continuare, un deficit de profesioniști din est care ocupă funcții-cheie în administrație de nivelul 1 sau 2 în UE, ceea ce, de asemenea, nu ajută la creșterea încrederii cetățenilor în UE.
  • Vom susține o reformă a sistemului de luare a deciziilor în UE care să elimine posibilitatea șantajului unor state unde se află la putere forțe antieuropene și care în același timp să ofere României o pondere proporțională cu greutatea sa în luarea deciziilor.
  • Vom cere respectarea principiului numărului constant (one in, one out) în procesul de legiferare europeană, ceea ce înseamnă că acolo unde este introdusă o reglementare nouă, una veche trebuie scoasă pentru a evita dubla reglementare sau suprapunerea în diverse domenii.
  • Comisia Europeană trebuie să devină un exemplu de debirocratizare și eficiență administrativă care să inspire și să fie preluat de statele membre.
  • Pe lângă birourile pe care europarlamentarii Dreapta Unită le vor deschide în principalele orașe din România, aceștia vor colabora cu primarii alianței pentru a deschide birouri de reprezentare și promovare a orașelor respective.
  • Vom cere o reprezentare mai pregnantă în pozițiile de management de top din instituțiile europene pentru ca la nivelul UE să se poată lua deciziile cu cea mai bună cunoaștere a nevoilor specifice.
10
Apărăm drepturile românilor lucrători în Europa
la venituri și pensii decente.