11

O Europă prosperă cu un mediu curat.

Necesitatea renunțării treptate la sursele de energie puternic poluante și tranziția la surse de energie mai puțin sau deloc poluante sunt o necesitate care nu poate fi pusă la îndoială. Această tranziție nu mai poate fi amânată și ar trebui să se realizeze într-un ritm echilibrat, care să țină cont de specificul fiecărui stat. Investițiile în producția de energie regenerabilă sunt cheia pentru ca cetățenii români să beneficieze de energie la prețuri accesibile. Concomitent, este necesar să facem tranziția energetică ținând cont de resursele energetice naționale, incluzând capacități de producție în bandă - nuclearul și gazul natural, combustibil verde de tranziție.

Uniunea Europeană este una dintre principalele susținătoare ale acestei tranziții și, din păcate, această poziție nu este împărtășită și de alți mari poluatori ai planetei care ne sunt în același timp și competitori economici.

  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor cere Comisiei Europene o abordare echilibrată în această privință care să asigure un ritm sustenabil și eficient al tranziției, care să nu afecteze dezvoltarea economică și să nu pună o presiune nesustenabilă pe guverne și economiile europene. Reducerea dependenței de surse de energie poluante trebuie să se facă în paralel cu stimularea cercetării și inovării în domeniul surselor regenerabile și cu crearea de noi locuri de muncă și oportunități economice.

Guvernele PSD-PNL s-au arătat incapabile să folosească miliardele de euro puse la dispoziție prin fondurile europene și PNRR pentru investiții în infrastructura energetică și mediu. La nivel național, Dreapta Unită se va concentra pe recuperarea timpului pierdut în adoptarea măsurilor de tranziție energetică și de mediu.

La Bruxelles, europarlamentarii Dreapta Unită vor milita pentru un mediu sănătos într-o uniune prosperă pentru toți europenii.

  • Vom susține, la nivel european, transformarea Agenției Europene pentru Mediu (AEM) într-o autoritate pe deplin operațională la nivelul UE care să poată asista guvernele statelor membre în implementarea proiectelor și politicilor de mediu și care să urmărească respectarea uniformă a unor standarde în domeniu.

În paralel cu crearea cadrului pentru investiții în surse alternative de energie care să ne asigure securitatea energetică și să reducă dependența de sursele scumpe și poluante, mai ales cele externe, statele europene și în special România trebuie să accelereze măsurile de eficiență energetică, în special pentru clădirile și locuințele private, dar și cele publice. USR a introdus în PNRR programul “Valul Renovării”, 1 miliard de euro pentru reabilitarea clădirilor publice sau rezidențiale din România. Programul a fost un succes, au fost depuse proiecte în valoare de peste 3 miliarde de euro, este clar nevoie ca acest program să continue.

  • Vom susține crearea unui cadru prietenos și cât mai nebirocratic pentru investițiile dictate de piață în energie verde. Susținem descentralizarea producției de energie și accesul capacităților mici de producție (prosumatori) la rețea. Vom propune alocarea de fonduri europene consistente pentru întărirea rețelelor de transport și distribuție a energiei.
  • Vom insista la Bruxelles ca și după finalizarea PNRR România să poată folosi fonduri europene pentru un program de reabilitare inspirat de lecțiile de succes ale Valului Renovării.
  • Vom propune înființarea la nivelul UE a unui birou unic de informare și consiliere pentru instituții publice și private privind toate soluțiile disponibile de finanțare pentru anvelopări sau lucrări de creștere a eficienței energetice a clădirilor. Birocrația trebuie să fie minimă în acest domeniu.

Putem planta noi păduri, dar avem și o datorie uriașă față de cei de după noi să și protejăm ce păduri avem deja. România încă are o bogăție inestimabilă prin pădurile sale, nu puține dintre ele chiar seculare. Acesta e un patrimoniu care trebuie protejat. Acesta este plămânul verde care ne asigură un aer curat, nouă, celor aproape 20 de milioane de români din țară.

Europarlamentarii Dreptei Unite se vor asigura că nevoile românilor sunt transmise în cadrul dezbaterilor de la nivel european, ca atunci când sunt create astfel de stimulente pentru plantări sau reîmpăduriri sau protejarea pădurilor valoroase, să fie gândite încă de la început astfel încât birocrația sau lipsa de consiliere de la nivelul uniunii să nu mai reprezinte obstacole în calea celor care vor să acceseze aceste fonduri.

Tranziția la surse de energie mai puțin sau deloc poluante este o necesitate care nu poate fi pusă la îndoială.

12
Armatele europene, mai bine integrate în NATO și mai bine pregătite
să răspundă împreună provocărilor. Susținem Ucraina, ne apărăm pe noi.