Necesitatea renunțării treptate la sursele de energie puternic poluante și tranziția la surse de energie mai puțin sau deloc poluante sunt o necesitate care nu poate fi pusă la îndoială. Această tranziție nu mai poate fi amânată și ar trebui să se realizeze într-un ritm echilibrat, care să țină cont de specificul fiecărui stat. Investițiile în producția de energie regenerabilă sunt cheia pentru ca cetățenii români să beneficieze de energie la prețuri accesibile. Concomitent, este necesar să facem tranziția energetică ținând cont de resursele energetice naționale, incluzând capacități de producție în bandă - nuclearul și gazul natural, combustibil verde de tranziție.
Uniunea Europeană este una dintre principalele susținătoare ale acestei tranziții și, din păcate, această poziție nu este împărtășită și de alți mari poluatori ai planetei care ne sunt în același timp și competitori economici.- Europarlamentarii Dreapta Unită vor cere Comisiei Europene o abordare echilibrată în această privință care să asigure un ritm sustenabil și eficient al tranziției, care să nu afecteze dezvoltarea economică și să nu pună o presiune nesustenabilă pe guverne și economiile europene. Reducerea dependenței de surse de energie poluante trebuie să se facă în paralel cu stimularea cercetării și inovării în domeniul surselor regenerabile și cu crearea de noi locuri de muncă și oportunități economice.
Guvernele PSD-PNL s-au arătat incapabile să folosească miliardele de euro puse la dispoziție prin fondurile europene și PNRR pentru investiții în infrastructura energetică și mediu. La nivel național, Dreapta Unită se va concentra pe recuperarea timpului pierdut în adoptarea măsurilor de tranziție energetică și de mediu.