8

Unirea cu Moldova în Uniunea Europeană.

Regăsirea tuturor românilor în interiorul acelorași granițe a devenit, odată cu deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, un obiectiv realizabil. Românii din R. Moldova au primit, după ani de incertitudine, o perspectivă europeană clară, odată cu angajamentul ferm al aderării la valorile și principiile fundamentale europene. Chișinăul beneficiază de o fereastră de oportunitate extraordinară pentru a se desprinde definitiv de Moscova și a se alătura României în lumea liberă.

Peste 1 milion de cetățeni ai Moldovei sunt deja cetățeni europeni, iar numărul lor crește an de an. Ei trebuie să știe că nu sunt singuri, că au la Bruxelles prieteni și parteneri de încredere care vor lucra alături de ei pentru a face posibilă lărgirea familiei europene.

Este responsabilitatea noastră să susținem cu toată energia aspirațiile europene ale R. Moldova.


România poate și trebuie să aibă un rol-cheie în modelarea unui viitor prosper și stabil în întreaga regiune. Integrarea europeană a R. Moldova este, prin urmare, obiectiv cu prioritate zero al României. 

Pentru ca acest obiectiv să devină realitate, trebuie să sprijinim R. Moldova pe toate palierele - local, național și european. Europarlamentarii Dreapta Unită vor insista ca R. Moldova să fie evaluată de sine stătător în procesul de aderare, decuplată de Ucraina, stat care ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru aderare.

Europarlamentarii Dreapta Unită vor insista, de asemenea, asupra prioritizării, la nivelul Uniunii Europene, a soluționării conflictului transnistrean, fără a periclita sau a întârzia desfășurarea și încheierea procesului de aderare a R. Moldova.

Dezinformarea, manipularea și propaganda Rusiei sunt în continuare prezente în mass-media din R. Moldova, reprezentând una dintre cele mai mari amenințări la adresa unității românilor. Prin urmare, una dintre prioritățile europarlamentarilor Dreapta Unită va fi promovarea alocării de fonduri pentru contracararea subversiunilor rusești, pentru consolidarea digitală a infrastructurii critice și înlocuirea sistemelor de telecomunicații de origine rusă. Astfel de demersuri ar consolida capacitățile de comunicare strategice ale Republicii Moldova.

Întrucât întărirea statului de drept este o condiție fundamentală pentru aderarea Republicii Moldova la UE, vom susține procesul de modernizare a sistemului judiciar al R. Moldova, precum și dezvoltarea unei abordări integrate a combaterii corupției.

  • Vom susține creșterea sprijinului financiar pentru R. Moldova, identificând surse de finanțare suplimentare din bugetul UE.
  • Vom susține sporirea participării R. Moldova la programe UE precum Horizon Europe, Fiscalis, Customs, LIFE, EU4Health, Erasmus+, Erasmus Mundus și alte proiecte ce au impact direct asupra calității vieții cetățenilor.
  • Vom susține extinderea măsurilor temporare de liberalizare a comerțului cu UE și după 2024 și extinderea acordului de transport rutier UE - Moldova pentru sprijinirea economiei Republicii Moldova.
  • Vom susține consolidarea capacității administrative a R. Moldova, furnizarea de servicii de consultanță pentru gestionarea dificultăților întâmpinate în procesul de extindere, precum și accesul la programe dedicate de formare.
  • Vom susține Republica Moldova de-a lungul procesului de aderare la UE, inclusiv în ceea ce privește armonizarea legislației naționale cu cea europeană, împărtășind atât expertiza acumulată de-a lungul procesului de integrare europeană a României, cât și lecțiile învățate pe parcurs.
  • Vom susține extinderea cooperării prin Misiunea de Parteneriat UE-Moldova, Centrul de Suport UE-Moldova pentru Securitate Internă și Gestionarea Frontierei, Misiunea de Asistență la Frontiere a UE, precum și colaborarea cu agenții europene precum Frontex, Europol, Eurojust și CEPOL.
9
Ne asumăm rolul de țară mare
- contribuția României la reforma UE.